Naar de Ardennen met Stichting Diabest

Het Diabest avontuur

“Hier begint het pad.” De gids wijst naar een begroeide helling met een modderige strook stenen naar boven. Juist. Waar ben ik in godsnaam aan begonnen echoot door mijn hoofd. Maar ach, ik ben niet voor één gat te vangen, dus ook niet voor een berg. Ik pak mijn statief-wandelstokken (ja ze bestaan), zwaai mijn camera opzij en hijs mezelf de heuvel op. Het avontuur is begonnen en there is only one way: up!

Via het vriendje van mijn zoon kwam ik in contact met Marieke, oprichtster van Stichting Diabest. Een stichting welke mensen met diabetes de gelegenheid biedt hun grenzen te verleggen tijdens een meerdaagse expeditie in de bergen. Haar enthousiasme bleek aanstekelijk en de gedachte om hier een zekere betrokkenheid in te hebben als fotograaf  liet me niet los.

Amper vier weken later sta ik bepakt en bezakt in de Ardennen voor het trainingsweekend. De expeditie wordt namelijk zeer professioneel aangepakt. Er is medische begeleiding en alle deelnemers worden gescreend of dat deelname aan de expeditie verantwoord is. De groep deelnemers is echter zo fit dat me het snot voor de ogen wordt gewandeld. Ik moet flink in de benen voor mijn plaatjes en een cursus achteruit-snelwandelen is wellicht geen overbodige luxe. Bruidjes op stiletto’s hebben toch wel een ander wandeltempo dan deze doorgewinterde outdoor club op bergstappers.

Na de eerste meters bergopwaarts zijn de benen goed wakker geschud en komt de dieselmotor langzaam op gang. De rust van de prachtige omgeving en focus op mooie composities laat tegelijkertijd de gedachtentrein wat vaart minderen. Ondanks dat ik regelmatig in het bos te vinden ben met hond en kinderen, verbaast het me dat ik dit gevoel al tijden niet meer heb ervaren. Ik wissel leuke en interessante gesprekken met groepsgenoten af met rust en stilte. Daarnaast vergt de route hier en daar ook de nodige concentratie, bijvoorbeeld op glibberige modderhellingen of het in stand houden van de bloedtoevoer naar ijskoude voeten tijdens een rivieroversteek.

Een ander leuk aspect van dit initiatief is het opdoen van nieuwe contacten. Je kent elkaar amper, maar doordat er een gezamenlijk doel wordt nagestreefd ontstaat er al snel een sterk groepsgevoel. Althans, zo heb ik dat ervaren. De variatie in leeftijd en het divers palet aan karakterkleuren maakt de dynamiek binnen zo’n groep erg interessant. Bovendien is niemand vies van een grapje en is er een behoorlijk incasseringsvermogen. Anders was het mogelijk toch nog een zwaar weekend geworden (de laatste deelnemer aan de bergmodeshow heb ik hierbij buiten beschouwing gelaten).

Aangezien deelname aan het weekend een vrij impulsieve aangelegenheid was, hield ik rekening met een rug of knie welke deze uitspatting minder op prijs zouden stellen. De gewrichten hebben zich echter wonderbaarlijk gehouden na de eerste dag. Ook van blaren in de spiksplinternieuwe bergschoenen is geen sprake. Desalniettemin kom er ik niet zonder blessures van af en heb ik hoogstwaarschijnlijk met de nieuwe schoenen toch het nodige geforceerd. Met twee ontstoken pezen moet ik de tweede wandeldag voorbij laten gaan en kom ik die dag niet verder dan de 30 meter naar het terras. Gelukkig is er meer fotografietalent in de groep aanwezig en draag ik met het volste vertrouwen een camera over om het weekend in zijn geheel vast te kunnen leggen.

Dames en heren van Stichting Diabest en deelnemers aan de expeditie: bedankt voor de gastvrijheid, gezelligheid en jullie vertrouwen in mij als fotograaf. Deelnemers, ik ben enorm onder de indruk van jullie doorzettingsvermogen en de manier waarop jullie omgaan met de fysieke ongemakken welke gepaard gaan met diabetes. Controleren, controleren en nog eens controleren. Meten is immers weten. Dingen die voor mij vanzelfsprekend lijken, zoals voeding en inspanning vergen continue jullie aandacht. Het (medisch)wetenschappelijke tintje wat het weekend zo heeft gekregen is voor mij bovendien bere-interessant en leerzaam.

Nogmaals dank en ik hoop dat de foto’s de kers op de taart zijn van dit superweekend!

Linda

Menu