Uitstel bruiloft door corona crisis. Wordt het een winterbruiloft of een jaartje wachten?


Met het aanbreken van de lente stond ook het trouwseizoen weer voor de deur. Door de corona crisis zijn veel bruidsparen echter druk in de weer om hun trouwplannen opnieuw vorm te geven.  Na de persconferentie van 23 maart moeten ook bruiloften worden verplaatst naar een andere dag.  De grote vraag is, wordt de bruiloft verzet naar later dit jaar of wordt het geduld nog langer op de proef gesteld en wijkt men uit naar 2021?

Bruidsparen hebben vaak veel moeite genomen om de leveranciers uit te zoeken die past bij hun droombruiloft en de vraag is of dat deze zoektocht opnieuw begint als ze dit jaar nog willen trouwen. De agenda van met name trouwlocaties, trouwfotografen en ambtenaren stroomt doorgaans een jaar voor aanvang van het seizoen al vol. Dat betekent dat veel weekenden in augustus, september en oktober reeds volgeboekt zijn.

Er zijn echter ook bruidsparen die er voor zullen kiezen om de bruiloft een jaartje uit te stellen. Begrijpelijk uiteraard, maar voor de leveranciers kan dit een moeilijke kwestie zijn. Immers lopen ze op dit moment een groot deel van hun omzet mis en de agenda van 2021 biedt maar een beperkt aantal dagen waarop een bruiloft geboekt kan worden. Het is dus niet zo dat deze omzet volgend jaar kan worden ingehaald. Elk jaar is er immers een nieuwe aanwas aan bruidsparen, dus de bruiloften die verzet worden drukken de mogelijkheden om de bruidsparen van 2021 te bedienen. Dit geldt overigens ook voor veel andere sectoren natuurlijk.

Het lastige zit hem in de afspraken die een leverancier met het bruidspaar heeft gemaakt wat betreft een annulering. Mocht het bruidspaar namelijk een datum uitzoeken welke niet past in de agenda van de leverancier, dan wordt de boeking geannuleerd. In mijn fotografennetwerk lees ik veel oproepen van fotografen over hoe om te gaan met deze annuleringen. Conform de algemene voorwaarden moet het bruidspaar vaak een deel van het overeengekomen bedrag betalen, maar veel fotografen zitten hier mee in hun maag. Het voelt namelijk helemaal niet goed om op deze voorwaarden te staan in deze uitzonderlijke en trieste situatie. Maar er valt daarentegen wel een groot deel van hun inkomen plotseling weg en die algemene voorwaarden zijn er nu juist om je als ondernemer een stukje te beschermen. De bruidsparen lopen echter ook tegen extra kosten aan, dus dat maakt het voor beiden partijen een hele lastige situatie.

Een eenvoudige oplossing ligt dus niet echt voor de hand, maar wat als we dit jaar allemaal de winter omarmen? Een droombruiloft in het seizoen waarin we hopelijk weer dicht tegen elkaar aan kunnen kruipen en het warme licht  van de zon magisch is. Denk aan brandende vuurkorven, fonkelende lichtjes en dampende glühwein.  Dan kunnen we 2020 hopelijk liefdevol en met vele gelukkige bruidsparen afsluiten en in 2021 al vroeg een knallende start maken met het trouwseizoen.

 

Blijf gezond!

 

Linda Berretty,

 

Menu